yukarı
 

Notlar

Mailing / Hotmail spam mail sorunu

Hotmail sisteminin spam sorunu konusunda almış olduğu önlemler neticesinde bu konuyu anlatmaya gerek duydum. Bu konuyu anlatıma dökerken GenelForum.gen.tr sitemizinde spam sorununu çözmüş olacağız..

Hotmail milyarlara varan üyesine daha kaliteli bir hizmet vermesi amacıyla mail sunucularına kendi kriterlerine uygun mail alışverişlerini sağlayan sorgulamalar entegre etti. Öncelikle bu sorguları inceleyelim.

1 - MX KAYDI: MX kaydı, Alan adına bağlı email lerin dağıtımını gerçekleştiren e-mail sunucularını belirlemekte kullanılır. Örneğin; info@genelforum.gen.tr adresine bir e-mail gönderildiği zaman internet üzerinde bulunan alan adı sunucuları bu e-maili, alan adında belirlenen MX kayıtlarına göre doğru bilgisayara yönlendirir. Alan adımıza bağlı oluşturduğumuz email hesaplarından mesaj gönderebilmek ve alabilmek için alan adı sunucularınızda bir MX kaydının yaratılmış olması gerekmektedir.

Hotmail uzantılı mail adreslerine mail göndermeniz için, sahip olduğunuz mail adresin sunucularında mutlaka MX kaydı yapılmış olmalıdır.

2 - SPF RECORD: SPF ayarı, mail sunucuları tarafından gönderilen mailler için, mail gönderen sunucunun o alan adı altında mail gönderme yetkisinin olup olmadığını kontrol etmek için kullanılan sorgulama yöntemidir.

Hotmail uzantılı mail adreslerine mail göndermeniz için bu sorgulamanın doğru olarak yapılması gerekmektedir. Aksi taktirde mailleriniz spama düşer.

3 - Reverse DNS: Gönderilen bir mail A sunucusundan çıkıp B sunucusuna ulaşır. B sunucusu mailin hangi domainden geldiğini sorgular. Daha sonra bu domainin IP adresini tespit eder. Bu ip adresine yani A sunucusuna mail sunucusunun adını sorar. Aldığı cevap mail.domain şeklinde bir cevaptır. Bu cevap A sunucusunun Reverse DNS kaydı olarak adlandırılır. Bu cevaptaki domain adı ile mailde gelen domain adı farklı ise gönderici " Spam gönderen bir sunucu olabilir." şeklinde algılayıp gelen maili spam klasörüne yerleştirebilir. Bu işlem sadece maili alan sunucu tarafından yapılmaktadır ve genellikle paylaşımlı sunucularda A sunucusuna mail sunucu adı sorulduğunda ana domain adı verilir. Bu yüzden yüksek hassasiyete ayarlanmış mail sunucuları aldıkları mailleri yanlışta olsa bazen spam olarak algılamaktadır. Yani gönderici taraflı bir sorun değil alıcı taraflı bir sorundur.

Hotmail Reverse DNS sorgusunu kayde alır ve ona göre işlem yapar.

Yapacağımız işlemlerin ne işe yaradığı hakkında kısaca bilgi verdik. Şimdi de bu işlemleri adım adım uygulayarak icraata dökelim.

Anlatımı CPanel kullanıcıları için yapacağım, çünkü bende genelforum için cpanel kullanıyorum. Diğer panelleri en kısa zamanda eklemeye çalışacağım.

1- İlk olarak http://genelforum.gen.tr:2082/ olarak CPanelimize bağlanıyoruz. (genelforum.gen.tr yerine kendi alan adınızı yazıcaksınız)

2- Giriş sayfasında resimde görülen Mx Entry (Mx Giriş) sekmesine tıklıyoruz.

3- Domain sekmesinden alan adımızı seçiyor, Add New Record kısmını aşağıda ki resim gibi dolduruyor ve Add New Record butonuna basıyoruz.

4- Mx Entry (Mx Giriş) ayarlarını yaptık. Şimdi cPanel ana sayfamıza geri gelip, Email Authentication simgesine tıklıyoruz.

5- Ekranımıza gelen sayfayı rakamlar doğrultusunda dolduruyoruz.

İlk olarak 1 numaralı Enable butonuna basıyoruz.
2 numaralı Add butonuna basarak alan adımızı www kullanmadan giriyoruz.
Additional Mx server kategorisinde ki 3 numaralı Add butonuna basarak alan adımızı www kullanmadan giriyoruz.
Additional Ip blocks kategorisinde ki 4 numaralı Add butonuna basarak sitemize ait IP adresini giriyoruz.
Include List kategorisinde ki 5 numaralı Add butonuna basarak alan adımızı www kullanmadan giriyoruz.
All Entry (ALL) kategorisinde ki 6 numaraı kutuyu işaretleyip Enable butonuna basıyoruz.


cPanel ayarlarımız bitti. Şimdi bu ayarlarımızı Hotmail'e bildirelim.
İlk olarak http://www.microsoft.com/mscorp/safe...nderid/wizard/ adresine girip, sağdaki kutucuğa alan adımızı www kullanmadan yazıp Start tuşuna basıyoruz.

SPF Ayarlarımızı doğru yaptıysak aşağıda ki gibi bir sayfa karşımıza çıkıcaktır. Ayarlarımız düzgün ise Next diyerek devam ediyoruz.

http://mxtoolbox.com/  spdf kayıt sorgulama


Gelen sayfada SPF ayarlarınızla ilgili bilgileri görüceksiniz. Hiçbir düzenleme yapmadan Next diyerek diğer sayfaya geçelim.

Karşımıza bir takım kodlar çıkıcaktır. Bu kodları kopyalayıp https://support.msn.com/eform.aspx?p...rid&ct=eformts sayfasına geçiyoruz.

Sıra geldi verilen SPF kodlarını sisteme tanıtmaya. Girmiş olduğumuz sayfayı aşağıdaki şekilde dolduruyoruz. Boşlukları doğru şekilde doldurduktan sonra Submit butonuna basıp işlemleri tamamlıyoruz. Sonrasında uygulamaya alındığına dair bir bilgi mesajı veriliyor. Bu mesajın ticket numarasını bi kenarda saklayalım. Yarın bigün lazım olabilir

NOT: Bu ayarları yaptıktan sonra hotmail uzantılı alıcılara mail gönderdiğinizde junk maile düşmeyecek ve spam olarak algılanmayacaktır. Fakat gönderdiğiniz mailler birçok kullanıcı tarafından spam olarak hotmaile bildirilirse @alanadı.com uzantılı bütün mailleriniz kalıcı olarak spam kategorisine taşınır. Bu yüzden alıcıların canını sıkıcak ya da reklam nitelikte maillerden sakının

Herhangi bir sıkıntı yaşarsanız elimden geldiği kadar yardımcı olmaya çalışacağım. Spam gönderme sıralamasında dünyada 3. olan (Kaynak Google) ülkemizi el birliği ile zararlı gönderimlerden arındıralım..

Kaynak: http://www.genelforum.gen.tr/mail-du...nu-cozumu.html



Mailing  Hotmail spam mail sorunu






volkan çelik ven web tasarım facebook volkan çelik ven web tasarım twitter volkan çelik ven web tasarım instegram volkan çelik ven web tasarım google+ volkan çelik ven web tasarım youtube

Yandex.Metrica